We are not afraid of Dracula! Are you?

     Cui ii este frica de Dracula? Dracula este un personaj faimos al scriitorului Bram Stocker (1847-1912), inspirat de un binecunoscut domn al  Munteniei care a trait in sec. 15. Prezentat ca un archetip de vampir, povestirea Dracula, publicata in  1897, a fost la originea a numeroase filme, ca cel al lui F. Murnau's "Vampirul Nosferatu" (1922), ca si a celor regizare de T. Browning (1931) si T. Fisher (1958).
    Dracula locuia intr-un castel situat in mijlocul muntilor din Transilvania. Fiind de origine munteana si avandu-si sediul in Ardeal, administratia postala din Romania a emis pe 5 mai 1997 o serie de timbre foarte interesante, dedicate lui Dracula si a modelului sau, Tepes Voda. Seria mentionata a fost emisa ca parte a unei actiuni postale europene, dedicata povestilor si basmelor. O excelenta idee a Postei Romane!

1997, Dracula and Prince Vlad the Impaler. Sc. 1457a

    Timbrul de 400L arata portretul domnitorului Vlad Tepes, iar cel de 4250L ne prezinta o imagine imprsionanta a singerosului vampir  (brrrr!, felicitari artistului care l-a realizat). Cele doua viniete ne arata temutul castel al vampirului, acolo unde, conform legendei (si povestirii) Dracula isi astampara setea cu sangele victimelor sale. In mod straniu, victimele tinere, feminine, ale vampirului nu par nici ele cu totul inocente, deoarece conform legendei vampirul putea incepe ospatul numai dupa ce victimele lui acceptau sa astampere setea criminala a acestuia. Se pare ca anumite domnite din acea epoca erau la fel de dificil de inteles ca si cele de astazi...

   Pe viniete este tiparit textul: Povesti si legende. De mentionat ca seria a fost realizata de artistul P. Comisarschi. Tirajul a fost de numai 120'000 serii, emise in coli de12 marci si 8 viniete. De remarcat este si diferenta mare de pret intre cele doua valori ale seriei (practic un raport de 1 la 10).

    Cartea postala de mai sus, care arata Turnul Vlad Tepes din Parcul Carol din Bucuresti ,a fost emisa de Forumul International al Colectionarilor de carti Postale, Bucuresti, 1999.

    Va rugam sa mai aruncati o privire asupra portretului lui Voda Vlad, cunoscut sub numele de Tepes, teapa fiind instrumetul lui preferat pentru a se rafui cu cei care nu-i erau pe plac. El era fiul unui alt domn, cunoscut sub numele simpatic de Vlad Dracul. Vlad Tepes (1431-1476) a domnit intre anii 1448, 1456-1462 si 1476. Chiar daca nu a fost un vampir, el a devenit celebru pentru cruzimea lui. Tepes era in permanenta lupta pentru putere cu boieri tarii, si foarte des inamicii sau isi terminau zilele intr-o pozitie extrem de incomfortabile, in varful unei tepi.
    Colita din dreapta comemoreaza 500 de ani de la intemeierea Bucurestiului si arata imaginea domnitorului si hrisovul de intemeiere. Autorul machetei este artistul Serban Zainea. Valoarea faciala este de 20 Lei, iar tirajul de numai 30'000 bucati.
1959, 20th of september. 500th Anniversary of Bucharest. Sc. C71.

    O scurta istorioara personala legata de colita de mai sus. Cand colita a aparut, in 1959, eu eram elev de scoala medie in Bucuresti. Imi pornisem colectia de marci romanesti cu numai un an inainte si am fost sfatuit sa incep cu timbrele mai noi, deoarece ar fi mai putin scumpe. Colita cu Tepes a fost disponibila la valoare faciala timp de mai multi ani, dar fiind cea mai scumpa dintre cele emise dupa 1948 de posta romana, reprezenta un procent prea mare din salariul de atunci al tatalui meu, profesor de scoala medie. Din acest motiv eu puteam doar sa visez sa o am in colectie. Intre timp eu mi-am diversificat domeniile de colectionare, interesul pentru aceasta colita a scazut, dar cu toate acestea am obtinut-o (dovada imaginea de mai sus).  Aceasta s-a intamplat cu 25 de ani mai tarziu, departe de Romania, cand un amic mi-a oferit-o drept cadou. Desigur nu am putut sa o refuz. Noi stim ca rabdarea este calitatea cea mai de pret a unui colectionar, nu-i asa? Concluzia este ca trebuie doar asteptat suficient de mult timp si visul dvs. vi se va oferi pe tava :-)

    Multi alti Dracula au fost emisi in 1997, ca parte a planului postal european deja amintit "Povesti si legende". Marca din stanga a fost emisa de Marea Britanie (Scott 1754, SG 1980) si il arata pe Dracula in toata splendoarea lui; cea din dreapta il arata pe vampir, apropiindu-se de una dintre victimele lui frumoase (Scott 1087, SG 1141). Arataoare victima speriata? Nu este atat de sigur; oricum, ea ar face bine sa fie mai atenta pe viitor (aceasta in speranta ca mai are vreunul).

   Puteti afla mai multe despre domnitorul Vlad apasand aici. Doar o mica completare a acestui articol interesant (in engleza). Autorul afirma ca Dracul inseamna in romaneste Dragon. Noi stim cu totii ca acesta este doar unul dintre numele date Necuratului. Este de presupus ca numele de Dracula i-a fost atribuit lui Tepes Voda datorita poreclei de Dracul pe care o purta tatalui sau, Vlad si el.

Created 01/012/01. Revised: 07/27/02.
Copyright © 2001 - 2002 by Victor Manta, Switzerland.
 All rights reserved in all countries,

Site's Banner
Click the banner to visit the site