ORGANIZAREA UNUI EVENIMENT FILATELIC

SI PREZENTAREA UNOR SITURI FILATELICE LA EFIRO 2008

English

Au trecut aproape doi ani de cand, in numele lui Philatelic Webmasters Organization (PWO), am organizat unul dintre evenimentele de la EFIRO 2008. Deoarece amintirile sunt inca vii, dar lucruruile mai putin importante s-au evaporat, incerc sa le partajez pe cele importante cu dv., inainte ca totul sa se stearga, treptat, din memorie.

Imi permit sa va amintesc ca intre 20 - 27 iunie 2008 a avut loc la Bucuresti Expozitia filatelica mondiala “EFIRO 2008”. Prin ea au fost celebrati cei 150 de ani de la emiterea primelor marci postale romanesti, faimoasele Capete de Bour. Acesta a fost fara indoiala cel mai important eveniment filatelic care a avut loc in ultimii 50 de ani, sau in general, in Romania.

Expozitia a fost organizata de Posta Romana, impreuna cu Federatia Filatelica Româna, sub patronajul lui Fédération Internationale de Philatélie (FIP), al lui International Association of Philatelic Journalists (AIJP) si, de asemeni, sub inaltul patronaj al Presedentiei Romane.

Ca membru al AIJP am participat la Congresul acestei asociatii, si am tinut si un discurs despre creatorii de pagini filatelice de pe Web (in calitatea mea de presedinte in functiune a lui PWO). Imi amintesc ca am fost placut surprins cand membrii delegatiei romane, prezenti la Congres, au aplaudat puternic scurta mea introducere, tinuta in limba romana. Cunostintele mele de limba romana trebuie sa fi fost cauza pentru care CO al expozitiei a imprimat pe cartela de mai sus Romania, in loc de Elvetia, fapt care oricum m-a onorat. Am apreciat la justa sa valoare marele efort depus de CO, pentru care ii multumesc mult. Eventual clicati aici pentru a accesa pagina (in engleza) de pe situl lui EFIRO 2008 prin care actiunea noastra a fost anuntata si popularizata.

Philatelic Webmasters Organization, in colaborare cu AIJP si cu CO, a organizat la EFIRO 2008 o prezentare a unor extrase din siturile filatelice mondiale care sunt dedicate filateliei romanesti. Webmasterii acestor situri au fost contactati de PWO si au acceptat cu bucurie sa participe la acest important eveniment filatelic. Prezentarea a avut loc in unele dintrre cele mai bune locatii la EFIRO 2008, in vecinatatea Curtii de Onoare si a Muzeului Filatelic, pe o suprafata de 45 m2. Va rugam sa clicati pe afisul de mai jos al prezentarii, pentru a viziona prezentarea siturilor filatelice (se va deschide o noua fereastra; rezolutia si marimea sunt adaptate pentru un ecran TV, dar imaginile apar fara probleme si pe monitoarele de calculator).

 

Paginile Web participante s-au putut ocupa de orice capitol al bogatei filatelii romanesti. Limbile acceptate au fost engleza, franceza, germana si romana. Participarea a fost gratuita. Nu s-a cerut ca participantii sa fie membrii unor organizatii filatelice.

In mediile tiparite si vorbite din Romanuia a existat destul de multa publicitate pentru EFIRO 2008.  Cu toate acestea participarea populatiei a fost, din cat am putut sa vad, destul de scazuta. Un motiv l-au reprezentat cu siguranta temperaturile de aproape 40 grade, foarte mari pentru sfarsitul lunii iunie.

Dupa ce am instalat in prima zi a expozitiei prezentarea (pe cutia neagra aratata mai sus), activitatea mea principala a fost sa explic vizitatorilor interesati ce se intampla pe marele ecran de TV. Primele mele "victime", de test, au fost sotia mea si prietenul care m-a adus de la aeroport direct la expozitie.

Am avut nevoie de un oarecare timp de acomodare pana cand am reusit sa ma adaptez la dorintele diferitilor vizitatori, unii din strainatate, si sa-i detectez din vreme pe cei care aveau un alt gen de interese. O intrebare care revenea des era unde se poate valorifica o colectie mostenita si cum se poate afla ce valoare au timbrele din ea. Din fericire au fost si destui oameni care erau interesati si de alte aspecte ale filateliei, si printre ei, desigur, presedintele de atunci a Federatiei Filatelice Romane, dl. Leonard Pascanu.

 Am avut si niste contacte care nu erau direct legate de "munca", precum cel prezentat mai sus, cu gazdele dragute si prietenoase ale expozitiei, una dintre ele fiind imbracata intr-un splendid costum national romanesc. Compania lor m-a facut sa uit repede unele relatii tensionate pe care le-am observat, atat intre Posta Romana si unii filatelistii, cat si intre filatelistii insisi. Oricum ar fi, multi filatelisti mi-au vorbit despre faptul ca nu au vazut niciodata o expozitie de un asemenea nivel, si ca au invatat mult din cele vazute, chiar daca pentru moment ei nu pot sa concureze cu exponatele prezentate in competitie.

Am putut sa ma bucur si de unele manifestatii mai putin obisnuite, cum ar fi dansul aratat mai sus, cu dansatori dintr-o tara pe care, din pacate, nu mi-o mai amintesc. Inainte de spectacolulul respectiv am avut placerea sa petrec niste momente placute cu doi filatelisti care au participat la prezentarea saiturilor romanesti, domnii Dan Dobrescu si Fery Ambrus. Profit de acest moment pentru a le multumi tuturor creatorilor de situri filatelice care au participat la prezentare!

Unele exponate istorice au fost remarcabile, precum cel aratat mai sus. As mai nota ca toate fotografiile au fost facute cu aparatul meu digital (mersi, Canon, nu m-ai lasat nici o clipa de izbeliste).

Desigur ca am cumparat si niste timbre, precum si alte materiale filatelice care au fost emise cu aceasta ocazie, din care va arat doar doua Plicuri Prima Zi (FDC).Mi-a placut calitatea si prezentarea, atat a timbrelor, cat si a FDC-urilor. Ele fac parte acum din colectia mea de timbre romanesti si le privesc deja, uneori, cu nostalgie.

Plicurile prima zi au fost vandute de Posta Romana chiar in interiorul expozitiei, la un stand la care fiul de vreo 10 ani al functionarei mi-a dat niste sfaturi filatelice foarte amuzante. Desigur ca nu mi-a scapat faptul ca, din lipsa de vizitatori, si numarul de cumparatori la stand era destul de redus.

Privita pe ansamblul ei, a fost o experienta interesanta, chiar daca uneori obositoare. Philatelic Webmasters Organization a putut sa demonstreze ce poate realiza o singura persoana, cu ceva experienta in informatica, sprijinita fiind de colectionarii si de creatorii de situri filatelice interesati, membri ai lui PWO. In urma unei scurte colaborari cu AIJP si a bunavointei rezultate din partea Comitetului de Organizare local, am putut sa organizez un eveniment si sa prezint la o expozitie de nivel mondial un exponat care sa popularizeze miscarea spontana a creatorilor de situri filatelice, o miscare complet ignorata de FIP din anul 2002, cand a organizat ultima ei competitie a siturilor filatelice. Sa speram ca intr-o buna zi aceasta situatie se va schimba spre bine!



Published: 03/11/10. Revised: 08/22/10.
Copyright © 2010 by Victor Manta, Switzerland.
All rights reserved worldwide.

Site's Banner
Click the banner above to visit the site